19 Mayıs 2011 Perşembe

Bazı Testler


Ve 35 haftalık olduk! İnanamıyorum bu kadar yolu sağlıkla ve genelde sorunsuzca geldiğimize bebişimle birlikte. Aferim bize.

Bebişim yaklaşık 2,3 kg civarında ve boyu 47cm. Hemen hemen her organı çalışan sağlıklı bir bebek. Yine de 37. haftadan önce doğum olursa premature sayılıyormuş. Bekle cankuşum desem de bizimki daha bekleyecek gibi görünüyordu zaten geçen günkü ebe randevumda. Günü, kalp atışı vs herşeyi normaldi. Başaşağı da duruyordu ki beni çok rahatlattı; ama henüz engage denilen pozisyona girmemiş free takılıyormuş içeride :) Doğum yoluna girişi (engage olma hali) genelde 36. haftadan itibaren başlarmış.

Group strep B testi aldım. Bu bir çeşit virüsü teşhis etmek için bir test. Annede hiçbir belirtisi olmayan ve doğumda bebeğe geçerse kalıcı sakatlık ya da bebek ölümüne neden olabililen bu virüs menenjit hastalığı olarak biliniyor bizde. Burada malesef rutin kontrol yapılmıyor devlet tarafından; o nedenle ben internetten test satın aldım ve bu haftasonu örnek alıp test yapılması için labaratuvara göndereceğim. İşin kötüsü sonuç pozitif gelirse şimdiye dek yaptığım doğum planlarım suya düşebilir. Çünkü doğumdan az önce anneye antibiyotik verilerek virüsün bebeğe geçmesi engelleniyormuş. Umarım bu testimiz de temiz çıkar.

Pazartesi akşamı doğum yapacağım hastanedeki antenatal (doğuma hazırlık) kursuna gittik. Yolda bir ara kaybolduk ve doğumdan önce birkaç kez gidip gelelim hastaneye diye karar verdik eşimle. Hastanenin bir katında yılbaşında açılan 5 yıldızlı otel kıvamındaki midwife led unit (sadece ebelerin olduğu normal doğum yapılan doğumhane) hakkında bilgi aldık ve 36. haftadan itibaren gidip gezebileceğimiz söylendi. Salı akşamı da süregelen doğum kursumuz vardı. Bu defa 3. safha yani plasentanın doğumundan, acil durumda sezeryana alınma durumundan bahsettik. Bebek ters gelirse ayaklar önde, doğum sırasında kalp atışları düşerse veya anne yorgun düşüp doğumu devam ettiremeyecek gibi olursa acilen sezeryana alınıyor. Bu acillerde de genel anestezi uygulanıyor malesef. Tamamen uyutulan anne bebeği göremiyor bir süre ve tabii yatağa bağlı kalma da cabası. Umarım başımıza bu iş gelmez, en büyük korkularımdan biri bebeğimin doğum anını kaçırmak. Bir de normal doğum yırtıkları! Onu engelleyebilmek/azaltabilmek için de kegel egzersizleri ve son ayda perineal (perine) masaj uygulamak çare olabilirmiş. Tabii bir de 4 ayak üstünde doğum yapmak :)

Bebişim bu aralar günde 30gr’a yakın kilo alıyormuş. Bu da benim son bir haftadır günde 250gr almamın açıklaması olmalı :( Malesef 65kg hedefimi geçecekmişim gibi bir his var içimde. Henüz çatlaklarımın olmaması yeterli bir sevinç kaynağı şimdilik. Bakalım 38. hafta hediye olarak getirecek mi onları? (38. haftada olurmuş diyorlar da)

Buradan bir arkadaşımın beklenen bebek doğum tarihi Pazartesi günüydü. Arada yazışmalarımız oldu ve anladım ki üzerinden 4 gün geçmesine rağmen hala bebek gelmek istemiyor. Pazartesi günü gittiği ebe rahim boyunun hala yukarıda olduğunu söylemiş ve membrane sweep denilen vajinal muayene ile rahim boyunu uyarma işlemi yapmış. Merakla bekliyoruz haberlerini. En büyük arzum herkesin bebeğinin vakitli gelmesi; ne erken gelip hazırlıksız yakalasınlar ne de geç gelip strese soksunlar. Duydun mu bıdığım?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder